↑ Return to Nyheder

Historisk

Omtale af gavestøtten fra Jelling Musikfestival

jellingJelling Musikfestival har i 2007 støttet Østeuropæisk Børnehjælp med 50.000,- kr., som vi med stor taknemmelig har modtaget. Pengene falder på et utroligt tørt sted, idet foreningen ikke længere modtager transportstøtte efter at landene er blevet medlem af EU. Så dette tilskud er med til at gøre det muligt at få sendt en masse gode indsamlede effekter af sted.

Vi har skrevet og takket Jelling Musikfestival således:

“Hermed vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke for den flotte gave til Østeuropæisk Børnehjælp. Der er god brug for pengene, der svarer til ca. 4 transporter til Letland.
Fattigdommen er stadig stor både i Letland og Rumænien hvor vi også arbejder. Problemet er nemlig, at nu er de to lande kommet med i EU og derfor kan vi ikke få transportstøtte via Udenrigsministeriet og da vi ikke har synderlige problemer med at indsamle tøj, udstyr m.m. så er transporten et stort problem.
Nu venter vi spændt på, hvad auktionen vil give.
Selvfølgelig kommer vi gerne forbi og fortæller lidt mere om os selv, hvis du/I kunne bruge det til noget.
Afslutningsvis er det næppe for meget at sige, at vi I bestyrelsen er overvældede over at I tænkte på os – og vi håber i al ubeskedenhed, at I måske ville huske os en anden gang.
Med venlig hilsen
Østeuropæisk Børnehjælp
Hans Egon Lorenzen
formand”

Jelling Musikfestival har udsendt en pressemeddelelse i anledning af støtten. Pressemeddelelsen følger her:

“Jelling Musikfestival støtter Østeuropæisk Børnehjælp

Jelling Musikfestival havde succes med miljøkoncept og giver nu penge il humanitært arbejde

Beboerne på Jelling Musikfestivals teltcamp blev i år opfordret til at samle og sortere deres affald og tænke på miljøet. Til gengæld lovede festivalen at give penge til humanitært arbejde, svarende til mængden af sorteret affald – og Jelling Musikfestival er nu klar til at overrække en check på 50.000 kroner til Østeuropæisk Børnehjælp, der er en organisation, der gør en stor indsats for at hjælpe børnefamilier i Letland og Rumænien.

”Vi har samarbejdet med Grønt Forum, Ældresagen og Deponiet i Vejle om at gøre en indsats for miljøet – og jeg synes vi kan betegne indsatsen som en stor succes”, fortæller Ole Kristensen fra Campudvalget.
”De unge har i år set ideen med at rydde op efter sig, og jeg tror, at det tiltaler dem, at de samtidig hjælper børn og unge, der har brug for det”, fortæller Ole Kristensen, der valgte Østeuropæisk Børnehjælp som modtager af pengene efter at have set en udsendelse i TV Syd om organisations velgørende arbejde.

Guitar på auktion for børnene
Takket være en god ide fra Michael Brandt blev der stillet en guitar frem backstage og alle de optrædende på den 19. udgave af Jelling Musikfestival blev opfordret til at signere guitaren, der nu sættes på auktion på Lauritz.com – hele beløbet fra salget går ubeskåret til Østeuropæisk Børnehjælp. Lauritz.com donerer både køber- og sælgersalær.

”Kunstnerne var meget velvillige overfor ideen og derfor har stort set alle skrevet på guitaren, bl.a. Deep Purple, Bloodhound Gang, Kim Larsen, Nik&Jay, Lars Lilholt, Bryan Rice og mange flere. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, og nu håber vi, at guitaren kan indbringe endnu flere penge til fordel for Østeuropæisk Børnehjælp” fortæller Søren Beierholm fra festivalledelsen.”

 

I 2006 var TV-syd med på besøgsrejse i Letland.

tvsyd
Artikel ved Finn Grandin, journalist ved TvSyd.
TvSyd og Østeuropæisk Børnehjælp i Letland.
TV-turnè i fattigdom

Østeuropæisk Børnehjælp og TV Syd har været i Letland. Det blev til et ubehageligt møde med stank, nøgne fødder og beskidte børn. Men også et møde med stor taknemmelighed over den sønderjyske hjælp.

Kvinden kan pludselig ikke holde tårerne tilbage. Hun begynder at græde. Prøver at skjule det. Grådkvalt fortæller hun vores tolk, at hun er flov. Det er ikke svært at forstå. Der er ikke meget stolthed tilbage i det lille hus, som er fuldkommen nedslidt og beskidt. Fugten kæmper en kamp med mørket i huset. Hun selv ser ud til at være tæt på at give op under byrden af fortvivlet fattigdom. De fire – eller er der fem – børn sover på madrasser, som i Danmark var blevet kasseret med væmmelse for år tilbage. Ægtemanden? Det antydes, at han er gået ned for år tilbage i en pøl af vodka. En kæreste ligger i et andet rum. Han er ved at sove rusen ud. Alkoholisme er et enormt problem i Letland. Børnene kigger uhyggeligt alvorstunge på delegationen af fremmede: Jens Christensen og Hans Egon Lorenzen fra Østeuropæisk Børnehjælp, den lokale Røde Kors-leder i Ilukste, Skaidrie Davne og tolken Iveta Megne. Og TVSyd-fotografen, der ubarmhjertigt filmer familiens elendige situation.

- Det er det værste, vi har set indtil videre, siger Jens Christensen efter besøget. Men det værste er altid børnene. Hvad er deres fremtid.

Han ryster let som forsøger han at ryste oplevelsen af sig. Men den sidder fast. Som fattigdommen har klistret sig fast til denne familie, der bor langt ude på landet, hvor det kan være meget svært at finde arbejde. Hvis familien overhovedet har overskud til at tænke på at søge et job. Den lever af en pension, som giver dem ret til at overleve, men ingen muligheder for at leve. Den får 60 Lat, ca. 600 kr. om måneden. Senere samme dag svinger den hvide Røde Kors-bil ind på et privat kristent plejehjem, og delegationen møder plejehjemmets leder. En lille benet kvinde på omkring 60 år, med et viljestærkt, men behageligt ansigt. Hun beder foreningen om hjælp til et bedre køkken. Den russiske revolution har en gang produceret plejehjemmets ovn og komfur. Men tiden har for længst overhalet begge dele, ligesom revolutionen. Mens Jens Christensen tager fotos til dokumentation for foreningens bestyrelse, begynder Hans Egon Lorenzen at måle køkkenet op.

- Vi har fået en del Tips og Lotto-midler til netop et køkken. Og hvis de penge skal bruges, så er det her sted vist det helt rigtige, siger Hans Egon Lorenzen med et skævt blik på det, der allermest ligner en skrotbunke.

Rundvisningen på plejehjemmet afslører, at forholdene for gamle lettiske borgere ikke tåler megen sammenligning med de forhold, ældre danskere har på vores plejehjem. Her bor de ældre to, tre, fire sammen på stuer, hvor der stort set kun er plads til familiebilleder på væggen og en seng. Madrasserne lugter mistænkeligt af at have været udsat for en række “uheld”. Men der er ingen penge til at få dem udskiftet. De ældre trisser lidt rundt på gangene eller sidder i sengen, mens deres blikke forsvinder langt væk. Måske tilbage til den tid, hvor kommunismen i landet sørgede for en sikker og tryg alderdom. Nu sørger markedskræfterne for, at forholdene for de dårligst stillede bliver værre og værre. – Pensionerne er de sidste fem år kun steget lidt, mens priserne på alt andet, især olie, elektricitet, mad er steget langt mere, forklarer vores tolk, Iveta Megne.

De fattige familier, som allerede har modtaget hjælp fra den sønderjyske forening, udtrykker stor taknemmelighed over gaverne, som de viser frem med store smil. Legetøjsbilen. Tøjet. Skabet. Taknemmeligheden gør Jens Christensen og Hans Egon Lorenzen glade. Hjælpen hjælper.

- For os danskere er de brugte ting, der sendes afsted, jo ikke noget særligt. Men her, hvor man har så lidt, kan næsten alt bruges, siger Hans Egon Lorenzen.

TVSyd har i fem dage fulgt de to to repræsentanter fra foreningen Østeuropæisk Børnehjælp på deres tur til det sydøstlige Letland. Deres tur gik ud på at kontrollere, at de ting, foreningen tidligere har sendt afsted, findes – og findes de rigtige steder. Desuden skulle de undersøge, hvilken hjælp de fattige familier nu har brug for.

Østeuropæisk Børnehjælp indsamler møbler, køkkenredskaber, tøj, legetøj og meget mere. Det sendes afsted til de fattigste i Letland og Rumænien. Indslaget om turen blev sendt på TvSyd den 24. januar 2007.

Fotos fra rejsen kan ses ved at klikke her.

Hele rejserapporten kan snart læses ved at klikke her.

1

Østeuropæisk Børnehjælp har også brug for dig.